Skal byggeriet af Lynetteholmen stoppes? Det skal Østre Landsret vurdere over fem retsdage.

Østre Landsret vurderer over fem retsdage hvorvidt byggeriet af Danmarks nye ø skal stoppes.

lynetteholm lynetteholmen byggeri klima landsret 22.11.2023

En retssag begynder i dag ved Landsretten, der vil afgøre, om bygningen af Lynetteholm, et af de største byggeprojekter i Danmarks historie, skal sættes på hold.

 

Lynetteholm

Sekritariatsleder Frederik Roland Sandby fra Foreningen  Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark har indgivet en sag mod den danske stat og By & Havn, bygherren for Lynetteholm, idet de mener, at projektet vil skade Østersøens havmiljø.

Indtil sagen er afgjort, ønsker Klimabevægelsen, at byggeriet skal sættes på pause.

Østre Landsret vil fra i dag og i yderligere fire retsdage i november og december afgøre, om sagen skal have opsættende virkning, det vil sige, om byggeriet skal sættes på pause.


Klimabevægelsen opfordrer til at sætte Lynetteholm på standby. Byggeprocessen for Lynetteholm er allerede i fuld gang, med første fase afsluttet tidligere i år og den anden, større fase lige på trapperne.

Det er netop på grund af dette, at Klimabevægelsen i Danmark insisterer på, at projektet skal sættes på pause, mens retssagen er i gang.

Foreningens bekymring stammer fra det faktum, at Øresund er et strømningsfarvand, hvor saltvand fra Nordsøen strømmer ned til Østersøen gennem dybe render på havbunden. En af disse dybe render er Kongedybet, som Lynetteholm blokerer for, fungerende som en prop.

For os er det vigtigt, at man siger, at fase to ikke må gå igang, før man har taget hånd om de klima- og miljølovgivninger, der ligger omkring det her med at skulle fylde Kongedybet op, lyder det fra sekretariatsleder i Klimabevægelsen i Danmark, Frederik Roland Sandby

Selvom Klimabevægelsen er skeptisk over for, om de fuldstændigt kan stoppe Lynetteholm, er de fast besluttet på at gøre deres bedste.

Det har været meget tydeligt i vedtagelsen af projektet, at man ikke lytter så meget til kritik. Så om det kan stoppes, kan jeg godt have min tvivl om. Men jeg tror, at vi som forening er nødt til at gøre vores ypperste for at rejse kritikken og gøre vores bedste for at få det stoppet, siger Frederik Roland Sandby

Foreningen har stærke argumenter, ifølge Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet.

Der er solide argumenter fra sagsøgerne. Dermed ikke sagt, at de nødvendigvis vinder sagen, men man kan ikke sige, at det er spild af tid, vurderer han.
Skovbrynet, Lynetteholm. Copyright: COWI, Arkitema, Tredje Natur

Et af de vigtigste spørgsmål, som Landsretten skal afgøre i løbet af de fem retsdage, er byggeriets potentielle konsekvenser for Østersøens havmiljø.

Men netop dette spørgsmål er der delte meninger om blandt eksperter.

Arter som fx torsken, der skal have meget salt, vil blive negativt påvirket eller helt forsvinde, fordi man får lige præcis den nedgang i saltholdigheden, som gør, at torskens æg ikke mere kan klække i Østersøen, siger Stiig Markager, der er professor i havmiljø på Aarhus Universitet.

Stiig Markager er medlem af en ekspertgruppe, der har rådgivet myndighederne om Lynetteholm. Thorbjørn Joest Andersen, professor i naturgeografi ved Københavns Universitet, er også medlem af denne gruppe, men han mener ikke, at projektet vil have store konsekvenser for havmiljøet.

Jeg er ubekymret. Var det bedre helt at lade være med at bygge Lynetteholm? Ja, det var det, men det er en helt forsvindende lille effekt, der vil være, så nej - der er ingen grund til bekymring, siger han.

Retssagen kan have indflydelse på lignende sager i fremtiden Sagen er af principiel karakter, hvilket betyder, at rettens afgørelse kan have indflydelse på lignende projekter i fremtiden.

Dette er noget, der glæder Klimabevægelsen i Danmark, som håber at kunne påvirke fremtidige byggeprojekter.

Skal man beskytte klimaet, miljøet og borgerne, inden man vedtager projekter, eller skal man ikke det? Det er sådan set det, der er kernen i vores retssag, siger Frederik Roland Sandby fra Klimabevægelsen.

Bygherren By & Havn og Transportministeriet, som har ansvaret for Lynetteholm, har begge afvist at deltage i et interview. By & Havn henviser istedet ttil et skriftligt svar til Transportministeriet.

Transportminister Thomas Danielsen fra Venstre skriver, at Lynetteholm-projektet er et af de mest undersøgte og borgerinddragende infrastrukturprojekter i Danmarks historie, men at modstanderne naturligvis skal have mulighed for at fremlægge deres sag via domstolene i et retssamfund.

Sagen behandles i Østre Landsret den 22. november 2023 samt den 27. og 28. november 2023 og igen den 5. og 6. december 2023.